Składniki:
• ok. 130-140 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie itd.)
• 1 jajko
• ew. czekolada do polania gotowych batoników
Przygotowanie:
1. Orzechy siekamy. Przekładamy do miski i dodajemy całe jajko i mieszamy dokładnie.
2. Przekładamy na papier do pieczenia (łatwiej włożyć do foremki takiej chociaż z jedną ścianką).
3. Układamy na format ok. 21 x 12 cm i dokładnie uklepujemy łyżką oraz równam brzegi. To ważne, bo dzięki temu batoniki będą równe i nie będą się rozpadać.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (max 12).
5. Wystudzone wyjmujemy z piekarnika i kroimy ostrym nożem (!) na paski, z porcji wychodzi ok. 7 batoników.
Takie batoniki polecamy polać roztopioną czekoladą. Smacznego. :)
~Aurelia


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz