wtorek, 17 grudnia 2013

Lekkie, orzechowe batoniki bez cukru

A jeśli ktoś lubi na słodko, może dodać 3 łyżki cukru do całości! :)

Składniki:

• ok. 130-140 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie itd.)
• 1 jajko
• ew. czekolada do polania gotowych batoników



Przygotowanie:

1. Orzechy siekamy. Przekładamy do miski i dodajemy całe jajko i mieszamy dokładnie.

2. Przekładamy na papier do pieczenia (łatwiej włożyć do foremki takiej chociaż z jedną ścianką).



3. Układamy na format ok. 21 x 12 cm i dokładnie uklepujemy łyżką oraz równam brzegi. To ważne, bo dzięki temu batoniki będą równe i nie będą się rozpadać.

4. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (max 12).

5. Wystudzone wyjmujemy z piekarnika i kroimy ostrym nożem (!) na paski, z porcji wychodzi ok. 7 batoników.

Takie batoniki polecamy polać roztopioną czekoladą. Smacznego. :)

~Aurelia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz