wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto "Shrek"

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek ze słynnej bajki, stąd też jego nazwa.

Składniki:

> Biszkopt:
• 3 jajka
• 60 g mąki pszennej
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 100 g cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka wody

> Masa budyniowa:
• 900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
• 3 budynie waniliowe bez cukru
• 2 łyżki cukru
• 200 g masła

> Pianka:
• 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
• 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
• 2 łyżki cukru pudru

> Dodatkowo:
• ok. 300g delicji
• 1 galaretka zielona (np. agrestowa)



Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.

2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.

5. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje.

6. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować piankę.

7. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.

8. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

~Aurelia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz