wtorek, 17 grudnia 2013

Kuchenne triki #1

Pierwsza część działu "Kuchenne triki"!



1. Zwiędnięta sałata i zioła 

Sałata zwiędła? Zioła wyglądają nieciekawie? Włóż je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej – wystarczy jedna łyżeczka – a znowu będą wyglądały apetycznie i odzyskają świeżość.




2. Nieprzyjemne zapachy 

Nie cierpisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania? Wypróbuj ten trik: wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyrzuć




3. Owocowe skórki

Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.






4. "Pękające mundurki"

Ziemniaki w mundurkach pękają podczas gotowania? Dodaj do wody kilka kropel octu. Znany sposób na to, żebyś nie zalewała się łzami podczas krojenia cebuli. Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.





5. Owoce a zamrażalka

Żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania, najpierw trzeba je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku, potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.


~Aurelia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz