• 1 szklanka grochu łuskanego
• 1 małe pętko kiełbasy
• 15 dag wędzonego boczku
• 1,5 l bulionu (może być z kostki)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora)
• 2 ziemniaki
• 1 liść laurowy
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżka majeranku
• 1/2 łyżeczki mielonego kminku
• 1/3 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych) albo mielonej.
• 1 łyżka mąki
• sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Groch płukamy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy bez dodatku soli do miękkości (ok. 1 h).
2. Włoszczyznę i ziemniaki umyć i kroimy w kostkę (z wyjątkiem pora).
3. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 25 minut.
4. W między czasie boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Wpierw topimy boczek, następnie dodajemy cebulę wraz z kiełbasą i smażymy kilka minut, po czym dodajemy do warzyw.
5. Por wyciągamy. Ugotowany groch odcedzamy i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze zupę kilka minut.
6. Na koniec zaprawiamy mąką i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kolendrą.
~Aurelia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz